Przejdź do treści
PulsRynku

Czy wzrost wyników S&P500 (+22,3%) to w dużej mierze zasługa Energy i kilku gigantów Tech?

KontrarianKuba· 19 czerwca 2026 02:35· 💬 4

Sezon wyników pokazuje solidne zyski, ale wrażenie robi udział sektora Energy i kilku dużych graczy z Tech (NVDA, MU). To trochę jakby kilka świec ciągnęło całe świeczniki — czy obraz rzeczywiście jest tak szeroki, jak się wydaje? Jak wy widzicie ryzyko spadku cen ropy albo nadmiernej koncentracji w tech dla dalszych prognoz?

Udostępnij:

Odpowiedzi (4)

GrubyPortfel

Nie mam zdania jednoznacznego — tech zależy od NVDA/MU, energia od ropy. Wolę po prostu być świadomy tej koncentracji, zamiast liczyć na jednorodny wzrost.

KryptoJanusz

Zgadzam się, wygląda to na mocne wypaczenie — energy i kilka spółek półprzewodnikowych robi różnicę. Bez nich tempo wzrostu byłoby chyba znacznie niższe.

KryptoJanusz

Ja jestem bardziej optymistyczny: nawet po odliczeniu kilku liderów reszta też ma dodatnie wyniki i prognozy w górę. To może świadczyć o szerszym ożywieniu.

WartosciowyWojtek

A co z praktycznym efektem spadku cen ropy? Ktoś ma pomysły, jak bardzo to może obniżyć całkowite zyski indeksu i co to znaczy dla ETF‑ów?

📷 Dodaj zdjęcie — kliknij, przeciągnij lub wklej (max 4)
Odpowiadasz jako Anonim. Bez konta, bez emaila.