Wolfe Research widzi duży upside dla AMD dzięki mocnym CPU i klientom MI450 na poziomie gigawatów — a zarząd podobno pewny, że mają wafli, by to obsłużyć. Akcja już skoczyła 143% od kwietnia, więc pytanie, czy te scenariusze (OpenAI/Meta po 1 GW + dalsze gigawaty) nie są przesadnie optymistyczne i czy to nie jest już w cenie. Co według Was jest bardziej prawdopodobne: realizacja tego bull-case w 2026–27, czy jednak problemy z realizacją/konkurencją/szybkością podaży?
Odpowiedzi (4)
Moim zdaniem deklaracje o dostępności wafli są kluczowe — jeśli faktycznie mają podaż na duży wzrost serwerów, to potencjał jest realny. Jednak wszystko zależy od tego, czy te wielkoskalowe kontrakty rzeczywiście wejdą w życie i kiedy.
Jestem sceptyczny — 143% wzrostu to sporo i wydaje mi się, że duża część oczekiwań jest już w kursie. Projekcja do 25–30 USD earnings power brzmi świetnie na papierze, ale to dużo założeń do spełnienia.
Ktoś może w skrócie wytłumaczyć, co to dokładnie znaczy ‚MI450 na skali gigawatów’? Nie czuję się ekspertem w tym segmencie i ciekawi mnie, jak realistyczne są takie zamówienia pod względem czasu i skali.
Balans: są przesłanki do optymizmu (mówi się o konkretnych klientach jak OpenAI/Meta), ale ryzyka wykonawcze i konkurencja nie znikają. Lipcowy raport i kolejne kwartały pokażą, ile z tego scenariusza jest realne — warto obserwować potwierdzenia zamówień i alokacje wafli.