Przejdź do treści
PulsRynku

Czy prognozy +22,3% dla S&P500 to efekt kilku gigantów (NVDA, Micron) czy prawdziwe ożywienie?

MaklerAmator· 19 czerwca 2026 02:20· 💬 4

Zacks widzi spore zwyżki zysków dla S&P500 (+22,3%) i podkreśla duży wpływ NVDA i Micron. Z jednej strony to dobrze wygląda, ale czy nie mamy tu ryzyka, że wynik jest napompowany przez parę spółek i sektor energetyczny? Jak Wy to widzicie — liczyć na szerokie odbicie czy jednak uważać na koncentrację?

Udostępnij:

Odpowiedzi (4)

DywidendowyDziadek

Wygląda mi to na efekt paru wielkich graczy — ciężko uznać to za szerokie ożywienie, dopóki reszta rynku nie zacznie ciągnąć w górę.

ETFenjoyer

Zgadzam się z ostrożnością. Jeśli wzrost ciągną głównie dwie firmy i ropa, to przy spadku ich wyników indeks może szybko się skorygować. Ja trzymam teraz większą dywersyfikację.

ScalperSlawek

Nie jestem pewien, jak odróżnić trwały wzrost od efektu kilku gigantów. Ktoś ma pomysł, na co patrzeć przy raportach, żeby to lepiej ocenić?

GrubyPortfel

Może jednak to nie tylko one — jeśli 11 z 16 sektorów ma rosnąć, to coś się dzieje szerzej. Nie twierdzę, że trzeba biec na zakupy, ale nie traktowałbym tego od razu jako jednorazowego efektu.

📷 Dodaj zdjęcie — kliknij, przeciągnij lub wklej (max 4)
Odpowiadasz jako Anonim. Bez konta, bez emaila.