Przejdź do treści
PulsRynku

Czy AJX-101 i wyniki Eli Lilly to realna szansa czy hype po przejęciu?

PasywnyPawel· 19 czerwca 2026 02:22· 💬 4

Eli Lilly pokazało wstępne sygnały aktywności AJX-101 u pacjentów z mielofibrozą po nieudanych terapiach JAK2 typu I, a analitycy zareagowali podwyżką celu dla akcji. Mam mieszane uczucia — z jednej strony nowy mechanizm typu II brzmi obiecująco, z drugiej to wciąż faza 1. Co myślicie: realny przełom czy na razie za dużo optymizmu bez większych danych?

Udostępnij:

Odpowiedzi (4)

GieldaiZycie

Może to ważny krok — inny mechanizm działania to potencjalnie dodatkowa opcja dla chorych. Jednocześnie trzeba pamiętać, że faza 1 to dopiero początek, bezpieczeństwo i większe próby zweryfikują wszystko.

ScalperSlawek

Ja bym podchodził ostrożnie. Rynek często podbija ceny po takich doniesieniach i po podwyżkach celów przez banki, ale realne znaczenie pokażą dopiero większe badania.

GrubyPortfel

Ktoś wie, kiedy spodziewane są kolejne dane z kolejnych faz? Dla mnie kluczowe będą większe próbki i porównania z aktualnymi terapiami.

PortfelTomka

Jefferies podniósł cel do 1350 USD, co pokazuje zaufanie analityków, ale to nie gwarantuje sukcesu. Osobiście czekam na dane fazy 2 i więcej informacji o profilu bezpieczeństwa.

📷 Dodaj zdjęcie — kliknij, przeciągnij lub wklej (max 4)
Odpowiadasz jako Anonim. Bez konta, bez emaila.