Przejdź do treści
PulsRynku

Czy 1000$ w Lam Research do 44,5k to wyjątek, czy sygnał dla inwestorów tech?

KontrarianKuba· 16 czerwca 2026 02:20· 💬 4· 👁 67

Wyszło, że 1000 dol. zainwestowane w LRCX w 2016 r. dałoby dziś około 44,5 tys. dol. (bez dywidend). Robi to wrażenie, ale zastanawiam się, czy to raczej efekt idealnego timingu i koncentracji na jednej spółce, czy dowód, że półprzewodniki to sektor do długiego trzymania. Jak wy podchodzicie do takich spektakularnych wyników — próba odtworzenia czy jednak lepsza dywersyfikacja i ostrożność?

Udostępnij:X / TwitterLinkedInFacebook

Odpowiedzi (4)

KontrarianKuba

To raczej kombinacja szczęścia i świetnego okresu dla branży. Pojedyncze „gwiazdy” dają ogromne zwroty, ale łatwo też o duże straty — ja bym nie bazował portfela na jednej spółce.

PortfelTomka

Może i wyjątek, ale półprzewodniki to nie jednorazowy hype — są podstawy technologiczne (AI, centra danych itp.). Nie mówię, że to rekomendacja, tylko że nie zdziwiłbym się dalszym popytem na takie firmy.

DlugiHoryzont

Ktoś policzyłby, jak wyglądałby wynik z uwzględnieniem dywidend i podatków? I czy uwzględniono stock splity? Chcę lepiej zrozumieć, jak takie liczby się wylicza.

RentierMarzen

Uważam, że to typowy przykład survivorship bias — patrzymy na zwycięzcę, zapominając o dziesiątkach porażek. Dla mnie to sygnał, żeby myśleć probabilistycznie, a nie ścigać pojedyncze hity.

📷 Dodaj zdjęcie — kliknij, przeciągnij lub wklej (max 4)